Skip links

PRAVILNIK O PIŠKOTKIH

 Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih (ang. cookies), ki jih uporabljamo na naših spletnih straneh z namenom omogočanja boljšega delovanja spletnih strani in prijetnejše uporabniške izkušnje.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe ter funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Kaj so piškotki

So informacije o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Zakaj so piškotki potrebni

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno.

Obvestilo, privolitev in nastavitve piškotkov

Po Zakonu o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2) lahko piškotke na vaši napravi shranjujemo v primeru, ko so nujno potrebni za delovanje strani. Za vse druge vrste piškotkov potrebujemo vaše dovoljenje.

Upravljalec spletne strani je dolžan ob prvem obisku spletne strani uporabnike obvestiti o uporabi piškotkov, za njihovo namestitev pridobiti privolitev in omogočiti uporabniku, da lahko kadarkoli prilagodi nastavitve piškotkov.

Privolitev za posamezni tip piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Ta stran uporablja različne vrste piškotkov. Nekateri se uporabljajo na zahtevo tujih strani, ki se pojavljajo na naši strani.

Za zagotavljanje delovanja vseh funkcij spletnega mesta, se uporabljajo naslednji piškotki:

  • Zahtevani oziroma nujni piškotki naredijo spletno stran uporabno, saj omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po strani in dostop do varnih območij spletne strani. Spletna stran brez teh piškotkov ne deluje pravilno.
  • Piškotki za spremljanje statistike oziroma analitični piškotki so piškotki, ki jih potrebujemo za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje. Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi se lahko uporabniki identificirali, temveč se informacije zbirajo na anonimen način.
  • Piškotki za trženje oziroma oglaševalski piškotki anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Namen je prikazovanje oglasov, ki so primerni in zanimivi za posameznega uporabnika.

Kako upravljati piškotke?

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku. V primeru spremembe pogojev piškotkov, bomo vse predhodne piškotke v našem upravljanju pobrisali in namestili v skladu z novo objavljenimi pogoji. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


O lokalno shranjenih objektih (LSO)

LSO ne sodijo med klasične spletne piškotke, a vendar so majhne datoteke, ki se namestijo v terminalsko opremo uporabnika, z namenom, da pridobivajo določene informacije o uporabnikih. Tipičen primer je v vsebino vsajen YouTube posnetek. Predvajalnik lahko npr. v LSO datoteko zabeleži vašo želeno nastavitev jakosti zvoka.

LSO, ki se lahko ustvarijo ali uporabljajo z uporabo naše spletne strani

Ime

Namen

Ponudnik

yt-player-bandwidth

Neopredeljen

YouTube

yt-remote-connected-devices

Neopredeljen

YouTube

yt-remote-device-id

Neopredeljen

YouTube

yt-remote-online-screens

Neopredeljen

YouTube


Kako upravljati LSO?

Na nalaganje LSO ne moremo vplivati, ravno tako pa ne poznamo tehničnih podatkov posameznih spletnih mest, ki jih uporabljajo.
LSO lahko onemogočite s pomočjo nastavitev na naslednji povezavi.

Dodatna vprašanja

Vsa nadaljna vprašanja o piškotkih nam lahko sporočite na e-poštni naslov pobuda@projekt140-90.si. Prav tako si lahko več preberete o našem osnovnem ravnanju z vašimi osebnim podatki v Obvestilu o zasebnosti.